Asociatia PREZENT! a organizat Sâmbãtã 4 Martie 2006, la Sala Festivã a liceului de Informaticã „Grigore Moisil” din Brasov, conferinta „Valeriu Gafencu – Sfântul închisorilor”. Conferinta face parte dintr-o serie dedicata canonizãrii lui Valeriu Gafencu, care a debutat la Bucuresti pe 18 Februarie 2006.

Prezidiul conferintei - Nicolae Purcarea, Ionut Baias, Costel Condurache

Prezidiul a fost alcãtuit din jurnalistul Ionut Bãias, Costel Artenie Condurache (student la Facultatea de Teologie), si Nicole Purcarea fost detinut politic.
Conferinta a început prin intonarea rugãciunii „Tatãl Nostru”, toatã sala înãltând aceastã rugã cãtre sufletul Sfântului Inchisorilor.
In continuare Ionut Bãias ne-a vorbit despre volumul lansat odatã cu conferinta, „Indreptar la spovedanie” de Valeriu Gafencu, si a fãcut o scurtã trecere în revistã a programului conferintei.

Nicolae Purcarea
Costel Condurache a vorbit despre temeiurile de canonizare stabilite de Biserica Ortodoxã. Aceste temeiuri sunt urmãtoarele: ortodoxia neîndoielnicã în credintã; proslavirea lui de cãtre Dumnezeu, cel putin printr-unul din urmãtoarele daruri: puterea de a suferi moarte martiricã, puterea de a înfrunta orice primejdii sau chinuri pentru mãrturisirea dreptei credinte pânã la moarte, puterea de a-si închina viata celei mai desãvârsite trãiri morale si religioase, puterea de a sãvârsi minuni în viatã sau dupa moarte si puterea de a apãra si a sluji cu devotament eroic credinta si Biserica Ortodoxã. O altã conditie este rãspândirea miresmei de sfintenie dupã moarte si confirmarea acesteia prin evlavia si cultul spontan pe care i-l acordã poporul drept-credincios, de la îndeplinirea acestei din urmã conditii putând face exceptie mucenicii dreptei credinte.

Ziaristul Ionut Baias Artenie Costel Condurache - student Teologie

Cu toate acestea, chiar atunci când criteriile sunt indeplinite canonizarea este amânatã, fapt subliniat de Ionut Bãias, care a adus în atentia publicului cazul Sfantului Ilie Lãcãtusu, care desi trecuse prin toate treptele demersului de canonizare a rãmas un caz nerezolvat pânã în prezent. Chiar dacã autoritatile bisericesti nu se îndoiesc de faptul cã Ilie Lacatusu, Valeriu Gafencu, Constantin Oprisan, etc, sunt sfinti, conjunctura politicã actualã îi face sã se gândeascã de douã ori înainte de a oficializa canonizarea. Acest lucru este datorat faptului cã acesti sfinti au apartinut Miscãrii Legionare si cã prin strânsa legãturã cu aceastã apartenentã au ajuns sa urce treptele sfinteniei. Imaginile moastelor Pr. Lãcãtusu au fost proiectate astfel încât întreaga salã sã îi poatã vedea trupul neputrezit.  

Aspect din sala - in timpul proiectiei

Dupã acest moment a venit rândul unei secvente de film dedicate lui Valeriu Gafencu în care multi din cei care l-au cunoscut îi mãrturiseau sfintenia. Intre acesti oameni se regãsesc: Pr. Arsenie Papacioc, Marin Naidim, Pr. Gh. Calciu Dumitreasa. Pentru cã multi din cunoscutii lui Gafencu nu mai sunt printre noi astãzi, Costel Condurache a dat glas mãrturiilor lor scrise, este vorba despre: Pr. Constantin Voicescu, Pr. Liviu Brânzas, Virgil Maxim, a cãrui poezie închinata lui Valeriu, „Ardere de tot”, a fost recitatã de acelasi Costel Condurache într-o interpretare impresionantã. 

Aspect din sala

Ca o concluzie asupra mãrturiilor prezentate, a fost proiectatã o secventã din conferinta care a avut loc la Bucuresti, în care Pr. Tudorel Peiu explicã foarte bine ce putem face pânã când canonizarea va deveni efectivã: sã ne închinãm lui Gafencu ca unui Sfânt în casele noastre pentru cã Biserica este alcãtuitã atât din Ierarhia Bisericeascã cât si din drept-credinciosi. A dat în acest sens exemplul unei biserici din Moldova pe ai cãrei pereti sunt zugrãviti trãitorii crestini locali, fãrã aureola si însemnele sfinteniei. 

Laura Baias - recital de poezieConferinta s-a încheiat prin recitalul de poezie sustinut de Laura Bãias, care a readus în atentia publicului creatiile lui Valeriu Gafencu. Finalul a fost emotionant, întreaga salã cântând rugãciunea „Apãrãtoare Doamna”.

Aspect din sala

2 răspunsuri to “Conferinta Valeriu Gafencu – Brasov, martie 2006”

  1. Oana Says:

    As vrea sa fi fost si eu acolo..Mi-as dori indreptarul de Spovedanie a lui valeriu Gafencu dar nu l-am gasit inca.Unii aud vorbind despre un asa de mare rugator .Dumnezeu sa le rasplateasca ptr slava care i se aduce lui Dumnezeu prin sfantul sau.

  2. Nicolae Says:

    + Doamne ajuta,
    Indreptarul de spovedanie a lui Valeriu Gafencu il gasiti la adresa urmatoare: https://valeriugafencu.wordpress.com/about/indreptar-la-spovedanie/

Lasă un comentariu