Asociatia PREZENT! a continuat seria manifestarilor dedicate lui Valeriu Gafencu si sfintilor marturisitori din temnitele comuniste cu o noua conferinta sustinuta in data de 8 Martie 2007, la Caransebes, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Lucian, episcop al Caransebesului.   

Pr. Alin despre importanta jertfei 

Conferinta, care a avut loc in sala mare a Muzeului Caransebes, s-a bucurat de prezenta mai multor preoti si a unui public numeros format in cea mai mare parte din elevi sau studenti. Dupa o prezentare schematica a inchisorilor politice sustinuta de Ionut Baias (tipologia inchisorilor, metode de tortura, secvente din viata de zi cu zi a detinutului politic, marturisiri impresionante de credinta etc), parintele Alin a vorbit din partea Episcopiei despre maretia si importanta jertfei din inchisorile comuniste pentru neamul romanesc.   S-a evocat personalitatea lui Valeriu Gafencu, dar si a altor sfinti marturisitori in temnite (Pr. Arsenie Boca, pr Ilie Lacatusu, Ion Ianolide, Constantin Oprisan, Gheorghe Jimboiu, Marin Naidim, Corneliu Zelea Codreanu, Ionel Mota, Maica Mihaela etc.) si s-a vizionat un fragment din filmul realizat pentru TVR, de Radu Dinu, referitor la Valeriu Gafencu.

Corul preotilor

   Solemnitatea conferintei a fost subliniata de muzica psaltica interpretata de o parte a preotilor prezenti in sala. In final s-a raspuns intrebarilor puse de participanti despre scoala Fratiilor de Cruce si despre importanta educatiei dobandita aici de cei ce aveau sa intre in temnitele comuniste, despre prigonirea Miscarii Legionare sub toate regimurile, despre raportul de subordonare dintre Miscare si Biserica Ortodoxa etc. 

Aspect din sala

 Conferinta a inceput si s-a incheiat cu rostirea unor rugaciuni, asa cum se obisnuieste la toate manifestarile Asociatiei PREZENT!  

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s