Invitatia conferintei - fata Invitatia conferintei - verso

Duminică 10 Decembrie, a avut loc la Palatul Şuţu (Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti) conferinţa SFINŢII ÎNCHISORILOR: Temniţa şi pătimirea izvoare de mântuire 

Ca de obicei, păstrând o demnă ţinută legionară, totul a început cu rugăciunea Tatăl nostru, apoi au luat cuvântul domnii Ionuţ Băiaş (ziarist), Costel Condurache (student la Teologie) şi Vasile Boroneanţ (istoric, fost director al Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureşti, în prezent preşedintele AFDPLA Bucureşti).

Prezidiul conferintei - Ionut Baias, Vasile Boroneant, Costel Condurache

S-a făcut o prezentare a mediului de detenţie şi a premiselor care au dus la apariţia sfinţeniei în rândul deţinutilor anticomunişti.  Se ştie că majoritatea covârşitoare a celor ce au atins sfinţenia în temniţă erau legionari. Acest fapt nu este deloc întâmplător, ci este o consecinţă firească a trăirii legionare în care ţelul final nu este viaţa, ci învierea neamului.

Mulţi dintre tinerii care au intrat în temniţă sub regimul comunist şi totalitatea celor aflaţi acolo din timpul lui Antonescu făceau parte din Frăţiile de Cruce.  Frăţiile de Cruce aduceau în sufletul tinerilor bucuria credinţei ortodoxe şi iubirea de neam. Pe fondul educaţiei profund creştine, tineri ca Valeriu Gafencu, Costache Oprişan sau Virgil Maxim au înţeles să slujască lui Dumnezeu şi neamului românesc prin rugăciune continuă, propovăduind credinţa fără teamă de tortură sau de moarte.  

Cantaretii - Adrian si Alin - Biserica Sapientei

Totodată, s-a amintit despre semnificaţia zilei de 10 Decembrie, pe care o sărbătorim ca zi a studenţimii române (10 Decembrie 1922) şi o cinstim ca zi a suferinţei legionare (10 Decembrie 1933).

Pe finalul conferinţei a luat cuvântul şi d-l Emanoil Paraschivaş (91 ani), fost deţinut politic, care ne-a povestit câte ceva din amintirile sale din detenţie.  

Emanoil Paraschivas

În cadrul conferinţei a fost lansată cartea Corneliu Zelea Codreanu – PREZENT!, un imn-acatist închinat lui „Corneliu, Apostol, Mărturisitor şi Căpitan al neamului românesc”. De asemenea, au fost prezentate alte două volume: Acatistul Sfinţilor Români din Închisori şi Îndreptarul la spovedanie al lui Valeriu Gafencu – aflat la a doua ediţie.  

Aspect din sala

Discursurile au fost dublate de video proiecţii cu o parte din chipurile sfinţilor din închisori; zguduitoarele imagini ale dezgropării Căpitanului, Decemvirilor şi Nicadorilor; fotografii cu temniţele folosite de regimurile carlist, antonescian şi comunist pentru distrugerea iubitorilor de neam şi credinta, temniţe din care cu ajutorul lui Dumnezeu au răsărit în mireasma martiriului sfinţii neamului românesc. 

 În încheiere, tineri teologi au colindat pe versurile lui Radu Gyr. Tuturor celor prezenţi li s-au oferit pliante cu mărturii despre viaţa şi pătimirea acestor sfinţi (Corneliu Zelea Codreanu, Ionel Moţa, Vasile Marin, Nicoleta Nicolescu, Iordache Nicoară etc).  

Aspect din sala

Afisul conferintei

Publicitate

Un răspuns to “Conferinta Sfintii Inchisorilor – Bucuresti, decembrie 2006”

  1. JUAN PABLO HERRERA-CASTRO Says:

    SALUDO LEGIONARIO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s