Sâmbătă, 17 februarie 2007, la 55 de ani de la trecerea lui Valeriu Gafencu ( 18 februarie 1952) în Împărăţia cea de Sus, Asociaţia PREZENT! a continuat manifestările închinate „Sfântului închisorilor” (începute în 2006 odată cu seria de conferinţe Valeriu Gafencu şi cu tipărirea Indreptarului la spovedanie).

Pentru a face cunoscută personalitatea sa cât mai multor trăitori ai credinţei strămoşeşti, slujitori ai neamului românesc şi pentru a lărgi eforturile de susţinere a canonizării martirilor luptei anticomuniste, anul acesta acţiunea s-a desfăşurat, la Târgu Ocna şi la Mănăstirea Petru Vodă. 

In timpul parastasului - slujesc preotii Iustin Parvu si Mihai Lungeanu

În după amiaza zilei, la mănăstirea Petru Vodă comemorarea a cuprins mai multe momente. Parastasul a fost săvârşit de un sobor de preoţi, între care s-au aflat Protosinghelul Iustin Pârvu şi Părintele Mihail Lungeanu (pătimitori în temniţele comuniste), slujbă la care au fost pomeniţi alături de Valeriu Gafencu şi alţi martiri şi eroi legionari căzuţi în lupte sau morţi în credinţă în cursul lunii februarie.

In timpul parastasului - Parintele Iustin Parvu

Apoi monahul Atanasie Ştefănescu (1)  şi pr. Mihail Lungeanu (2) au evocat personalitatea lui Valeriu Gafencu, cuprinzând – după îndemnul şi cu binecuvântarea părintelui Iustin – multe în puţinele cuvinte rostite. După proiecţia materialelor video pregătite şi o dată cu împărţirea pliantelor şi materialelor dăruite de Asociaţia PREZENT!, monahii şi credincioşii şi-au arătat interesul pentru a cunoaşte cât mai multe şi a cinsti cum se cuvine viaţa de sfinţenie a pătimitorilor pentru credinţa ortodoxă şi neamul românesc. Pentru părinţii care se afllau la diferite ascultări în timpul comemorării, a fost nevoie de o nouă proiecţie a filmului cu mărturiile despre Valeriu Gafencu (sâmbata seara).

Marturii despre Valeriu - monah Atanasie (Sandu) Stefanescu

Strădania de a împărtăşi generaţiilor de azi crezul celor de ieri – creştinesc şi legionar – ne-a fost răsplătită prin încredinţarea că versul din imnul naţional „Preoţi cu crucea-n frunte, căci oastea e creştină” îşi găseşte actualitate în neamul românesc, pentru că numai aşa drumul său în istorie va duce la veşnicie, împlinid ţelul final mărturisit de Corneliu Zelea Codreanu: Învierea din morţi în numele Mântuitorului Iisus Hristos.  

Marturii despre Valeriu - Pr Mihai Lungeanu

1. Sandu Ştefănescu l-a cunoscut pe Valeriu Gafencu în 1940 când acesta s-a refugiat din Basarabia ocupată de armata roşie, familia Ştefanescu primindu-l în gazdă şi ajutându-l să găsească de lucru într-o librărie perntru a-şi putea asigura existenţa şi plăti studiile. În anul 1941 au fost închişi împreună în temniţa Aiudului, apoi în colonia de muncă de la Galda de Jos. 

2. Părintele Mihail Lungeanu l-a cunoscut pe Valeriu Gafencu la Târgu Ocna, fiind unul dintre mediciniştii care l-au îngrijit până în ultimele clipe. În temniţa de la Târgu Ocna, poeziile lui Valeriu au fost puse pe muzică de către Pr. Lungeanu.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s