Prin grija Asociatiei PREZENT!, Sâmbãtã, 18 Februarie 2006 a avut loc la Palatul Sutu din Bucuresti o amplã manifestare comemorativã cu o semnificatie deosebit de profundã pentru lumea româneascã: conferinta „Valeriu Gafencu – „Sfântul Inchisorilor” si lansarea cãrtii „Indreptar la Spovedanie” al cãrei autor este.

Prezidiul conferintei - Dr. Aristide Lefa, Ionut Baias, Prof. Vasile Boroneant

Valeriu Gafencu este unul din tinerii care au murit pentru Hristos, luptând pentru apãrarea credintei ortodoxe si a neamului românesc de atacurile satanei. Multi îl numesc „Sfântul Inchisorilor”. Si multi asteaptã cu nerãbdare clipa canonizãrii lui. S’a nãscut în judetul Bãlti la 24 Decembrie 1921, si a murit în temnitã, la Tg. Ocna, la 18 Februarie 1952. Pe când era student la Facultatea de Drept din Iasi, conducând un grup al Frãtiilor de Cruce, a fost arestat si condamnat la 25 de ani de muncã silnicã. Bolile contactate în regimul dur de detentie al închisorilor Aiud si Pitesti l-au întãrit si desãvârsit duhovniceste. Dumnezeu l-a luat la Sine dupa 10 ani de detentie.

 

Aspect din sala

 A fost un trãitor al Ortodoxiei, pe care a urmat-o si cinstit-o cu dragoste. In închisoare a compus poezii, care se cântau în celule, adevãrate rugãciuni închinate lui Dumnezeu.„A trãit o viatã absolut martiricã si de o înãltime spiritualã greu de atins… Sunt surprins cã Biserica noastrã Ortodoxã nu-l canonizeazã pe Valeriu Gafencu”, mãrturisea cândva Pr. Gheorghe Calciu. 

Indreptar la spovedanie - de Valeriu Gafencu

Conferinta a debutat pe fundalul sonor al melodiilor apãrute de curând  si dedicate celor pieriti în închisori realizat de corul mãicutelor dela Mânãstirea Diaconesti, cu o proiectie de imagini înfãtisându-l pe Valeriu Gafencu în diferite ipostaze, apãrute de altfel de mai multe ori de-a lungul întregii conferinte.

Ziaristul Ionut BaiasProf. Vasile Boroneant

Prezidiul de onoare al manifestãrii a fost alcãtuit din ziaristul Ionut Bãias, Dr. Aristide Lefa si istoricul Vasile Boroneant (fost director al Muzeului de Istorie al Bucurestiului). D-l Ionut Baias a deschis conferinta si a îndemnat la rugãciune. Corul alcãtuit ad-hoc din tinerii care cântã la strane în diferite biserici din Bucuresti, au cântat pentru început Tatãl Nostru.

Artenie Costel Condurache - student Teologie

In continuare, a fost prezentat sinoptic programul conferintei, dupã care, luând cuvântul, D-l Costel Condurache a explicat celor prezenti ce înseamnã si ce presupune canonizarea.

Aspect din sala

A urmat proiectarea unui fragment de cca. 20 de minute din filmul închinat memoriei lui V. Gafencu, cuprinzând mãrturiile lui Marin Naidim, Pr. Calciu, Pr. Papacioc, surorile lui Valeriu Gafencu s.a., mãrturii care prin adevãrul tragismului înfãtisat, au stârnit un val de emotie colectivã, întreaga asistentã izbucnind în lacrimi. 

Corul tinerilor teologi

A intrat iarãsi corul tinerilor cântând Psalmul 1 (Fericit bãrbatul), dupã care D-l C. Condurache a citit câteva mãrturii despre V.Gafencu din Pr. C-tin Voicescu, Pr. N. Grebenea si Virgil Maxim.

Iulia - studenta la Facultatea de Teatru si Film

Actrita Iulia a recitat poezia „Ardere de tot” pe care V.Maxim a scris-o în memoria lui Valeriu Gafencu. Dupã mãrturiile înregistrate si citite au intrat cei care încã mai pot mãrturisi despre sfintenia lui Valeriu Gafencu: Aristide Lefa si Vasile Boroneant.

Dr. Aristide Lefa

La finele celor douã mãrturii, Pãrintele Tudorel Peiu a intervenit spunând cã nu trebuie sã asteptãm zeci de ani ca sã consideram sfânt pe V.Gafencu, vorbind deschis despre sfintii Miscãrii Legionare (Ion Ianolide, C-tin Oprisan s.a.), morti în credintã pentru Hristos.  

Pr. Tudorel Peiu

Actrita Iulia a recitat în continuare 3 poezii ale lui Gafencu, iar corul a încheiat cu rugãciunea Apãrãtoare Doamna (dupã cum se stie, Maica Domnului era protectoarea lui V.Gafencu), moment în care publicul prezent care a umplut sala pânã la refuz, s’a ridicat în picioare si a cântat la unison.

Dupa conferinta…

La finele manifestãrii, a urmat un protocol si discutii între cei prezenti care au fost extrem de încântati pe tema dezbaterii, si a avut loc lansarea cãrtii „Indreptar la Spovedanie” de Valeriu Gafencu apãrutã de curând.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s